Informatiesite over natuurbegraven in Nederland en België
 

Afscheid nemenShadow
opbaring onder bloesem

een laatste groet in de tuin onder de bloesem van de appelboom

Laatste verzorging en opbaren

Bij de laatste verzorging maken we gebruik van natuurlijke materialen zowel voor de kleding als voor de eventuele doeken waarin het lichaam gewikkeld wordt (lijkwade). Bij lichte balseming (thanatopraxie) worden chemicaliën gebruikt welke uiteindelijk in de natuur terecht komen dit is geen goede keuze bij natuurbegraven.

Thuis opbaren, op de eigen vertrouwde plek, is meestal het prettigste. Als er keuze mogelijk is, kies dan voor de koelste plek in huis. De natuurlijkste manier is zonder elektrische koeling en eventueel opbaring boven de graszoden. De zoden brengen kou in de ruimte en door het besproeien van het gras gaan de huidmondjes open en die nemen de warmte uit de omgeving op. Meer info treft u hier. Een elektrische koelplaat zorgt voor extreme kou, elektriciteit  en geluid. Losse koelelementen uit de diepvries kunnen ook gebruikt worden om het lichaam koel te houden.

Rondom de overledene kunnen we (veld)bloemen, takken, klimop, etc. leggen. Bloemstukken in plastichouders met oase is niet milieuvriendelijk.

Als thuis opbaren geen optie is denk dan aan de garage of er kan een mobiel opbaarhuisje gehuurd worden. In uitvaartcentra en mortuaria wordt standaard met koeling of thanatopraxie gewerkt.

 Kijk voor meer mogelijkheden op: startpagina natuurbegraven.